ENTD 21: (Motorisk) Afasi & Filthy – 1990nånting (EP) [CD, 2002/2003]

Motorisk Afasi & Filthy – 1990nånting EP

Motorisk Afasi och Filthy släppte sin första release som grupp, 1990nånting EP, år 2002 på Jakten Records. Detta släpp kom i samband med att Afasi släppte Motorisk från sitt namn, på släppet så står hans namn som både Motorisk Afasi och som Afasi.

Skivan, vilken är en vit CDr, släpptes i ett vitt pappomslag med ett klistermärke på, vilket innehåller informationen om skivan. Vem som gjort designen till omslaget står ej att finna. I och med att Jakten Records var föregångare till Pay Per Bag Records så hade skivbolaget ännu inte börjat med de specialtryckta CDr-skivorna som senare skulle bli signumet för Pay Per Bag Records. Skivan innehåller fyra spår, alla producerade, inspelade, arrangerade och mixade av Filthy och med Afasi som rappare och textförfattare på alla spår. På första spåret, 1990nånting, så gästar Snook, som även skrivit sina egna texter.

Året efter så kom en nypress av skivan, denna gång släppt på Pay Per Bag Records och med Motorisk släppt från Afasis namn och med EP släppt från skivnamnet, vilken förutom originalepn, innehåller det exklusiva bonusspåret Sverige, vilket även det gästas av Snook, och instrumentalerna till alla spår samt videon till 1990nånting, som är regisserad av Ruben Sznajderman. Även Sverige är producerad, inspelad, arrangerad och mixad av Filthy. 1990nånting blev en smärre hit och gav även Snook en skjuts i deras karriär. Nypressen av EPn hade fått en helt ny design på omslaget med texten till 1990nånting utskriven på baksidan, ingen av de andra låtarnas texter finns dock att finna på skivomslaget. Det nya omslaget är designat av Andreas Melin.

På omslaget till nypressen så utlovas att Afasi & Filthy snart skall släppa ett album vid namn Parkbänksfilosofi, men denna skiva kom tyvärr aldrig att släppas. Något som tyvärr hände fler gånger under Afasi & Filthys karriär. Även samarbetet med BMG Sweden ledde till ett utlovat, men aldrig släppt album. Det samarbetet ledde enbart till släppet av singeln Bomfalleralla. Det kom att dröja ända till 2008 innan Afasi & Filthy släppte sitt debutalbum Fläcken.

Afasi & Filthy hade samarbetat även innan detta släpp, bland annat på Filthys Volym 001 och på Snus, Porr och Brännvin, vilket är ett kassettsläpp av Motorisk Afasi och Spakur på vilket Filthy står för produktionerna. Efter 1990nånting så jobbade Afasi & Filthy som grupp fram till Fläcken släpptes och släppte ett par singlar, en EP och två mixtapes tillsammans under den perioden. Efter att Fläcken släppts så släppte de även en uppmärksammad singel, Alla som inte dansar är våldtäktsmän, med sin grupp Maskinen, i vilken även Frej och Kihlen ingick, efter den singeln hoppade dock Filthy och Kihlen av Maskinen. Afasi och Frej frotsatte med gruppen och har än så länge släppt två album under det gruppnamnet. Afasi bildade även senare gruppen Ansiktet tillsammans med Erik Nordström, vilka har släppt en skiva till dags dato. Filthy har fortsatt att jobba som producent och har jobbat med namn som Lena Philipsson och Britney Spears.

Afasi & Filthy - 1990nånting [nypress]
Afasi & Filthy – 1990nånting [Nypress]
Låtlista [Jakten Records]:

 1. 1990nånting
 2. Tredje basen
 3. Livet är underbart
 4. Naminaja

Låtlista [Pay Per Bag Records]:

 1. 1990nånting
 2. Tredje basen
 3. Livet är underbart
 4. Naminaja
 5. Sverige (Exklusivt bonus spår)
 6. 1900 nånting instrumental
 7. Tredje basen instrumental
 8. Livet är underbart instrumental
 9. Naminaja instrumental
 10. Sverige instrumental

Gatuslang har intervjuat Andreas Melin som släppte båda versionerna av skivan, det pratas inte specifikt om denna skiva men om skivbolagen i intervjun.

Skulle någon av er läsare ha mer information om släppet i fråga, upptäcker någon felaktighet i texten eller av någon annan anledning vill kontakta mig går det att göra på: ernst(a)gatuslang.se

Jag finns även på Instagram: ENTD_for_Gatuslang där jag lägger upp enbart saker relaterade till svensk hiphop.

Det går att stödja Gatuslang genom att köpa Gatuslang T-Shirts hos Wizzy Clothing eller via Flattr, där ni kan sänka mikrodonationer.

Go Back

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *