ENTD 15: Brigade – Live At Magasinet [CD, 1993]

Brigade – Live At Magasinet

Brigade släppte under 1993 förutom EPn First Blood i två olika utgåvor, First Blood – The Evolutionary Promo och The First Blood EP, skivan Live At Magasinet.

Live At Magasinet är som namnet antyder inspelad live under en spelning på Magasinet på vad som kallades Evil DC Weekend, förutom skivan med Brigade släpptes även en inspelning med Rhinos från denna tillställning. Live At Magasinet innehåller tre låtar uppdelade på två spår, Step Off och Mission/U Can’t Fade Tha Brigade. Mission och U Can’t Fade Tha Brigade släpptes även på First Blood, men då inte som liveversioner. Step Off har däremot aldrig släppts på någon annan skiva med Brigade. Live At Magasinets totala speltid är lite över 10 minuter och till skillnad från Brigades andra släpp kom den aldrig på vinyl.

Skivan är släppt på Roligan Records med katalognummer EVIL 002, Roligan Records släppte även The First Blood EP, men inte First Blood – The Evolutionary Promo som Brigade släppte själva, senare släpptes även Brigades album Northen Lightz på skivbolaget, som då bytt namn till Rock’N’Roligan Productions. Värt att notera är att på Northen Lightz som kom 1996 gästar MC Troubleshooter, senare känd som Leo i Mobbade Barn Med Automatvapen, och även ADL på congas.

Brigade som bestod av Lazy-Bones senare känd som Gubb, DJ Upperkut senare känd som Kristus och Cymbeline släppte enbart dessa tre, fyra om man räknar de två olika utgåvorna av First Blood EPn som separata släpp, tidigare nämnda skivor som grupp. Trots att de inte släppte mer än en EP, denna livesingel och ett album så spelade Brigade runt om i Europa och medverkar även med en låt, Missing In Action, på samlingsskivan Brainkilla (European Hardcore Hip Hop Sampler) som släpptes i Tyskland 1994.

Kristus och Gubb ingick sedan i gruppen 3:Ess som släppte ett flertal singlar, på en av vilka man får höra PST/Q för första gången på skiva, och spelade in två album som tyvärr aldrig släpptes*. Både Kristus, då under namnet Gravity, och Gubb har släppt skivor som soloartister. Vad Cymbeline har gjort efter Brigade splittrades vet jag tyvärr inte, men om han fortsatte göra musik gjorde han det i så fall under ett annat namn.

Gubb gick tyvärr bort under 2012. Så låt en tanke gå ut till hans familj och vänner.

Brigade - Live At Magasinet (baksida)
Brigade – Live At Magasinet (baksida)

Låtlista:

  1. Step Off
  2. Missin/U Can’t Fade Tha Brigade

 

Gatuslang har intervjuat PST/Q och P.S. aka “Tha Marginal Error” vilka båda pratar om Brigade och deras betydelse för hiphopen i Göteborg.

*3:Ess två inspelade skivor släpptes för gratis nerladdning via sektionen Guldgruvanwww.whoa.nu i Juni 2012

Skulle någon av er läsare ha mer information om släppet i fråga, upptäcker någon felaktighet i texten eller av någon annan anledning vill kontakta mig går det att göra på: ernst@gatuslang.se

Jag finns även på Instagram: ErnstSilvermoBack där en stor del av det jag postar är hiphoprelaterat.

Det går att stödja Gatuslang genom att köpa Gatuslang T-Shirts hos Wizzy Clothing eller via Flattr, där ni kan sänka mikrodonationer.

Go Back

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *