ENTD 12: Ayo – Del 2: Uppföljaren [CD, 2001]

Ayo – Del 2: Uppföljaren

Ayo släppte 1999 sitt debutalbum på svenska Föder något nyttBananrepubliken. Tre år senare kom det två singlar, Det spökar och Ayooo, som försmak på det kommande albumet Del 2: Uppföljaren. Singlarna innehåller totalt fyra spår av vilka tre skulle vara med på albumet, Det spökar innehåller den exklusiva b-sidan Ja ja ja medan Ayooo innehåller spåret För mycket, för lite, mitt emellan som sedan kom med på låtlistan till Del 2: Uppföljaren.

Del 2: Uppföljaren spelades in och pressades till och med upp på CD men blev av någon anledning aldrig släppt utan blev enligt ryktena liggandes i lådor i BMGs källare. Med tanke på hur bra skivor fortfarande sålde under 2001 så är det troligt att skivan pressades i ett relativt stort antal, i dagens försäljningsmängder mätt.

Innan skivan las på hylla så han dock BMG att skickat ut en del promotion exemplar till olika delar av världen, detta har lätt till att skivan trots allt går att få tag på på CD. Hur många exemplar som skickades ut vet nog ingen, vad som hänt med de resterande exemplaren är tyvärr också okänt. Att man skickade ut en rapskiva på svenska för recensioner i världen ger en fingervisning vilka försäljningssiffror man förväntat sig att uppnå från skivbolagets sida.

Skivan innehåller totalt tjugoen spår, av vilka tjugo framförs av Ayo och det sista av Swing, det spåret är dock producerat av Ayo och Simon Tocclo. Förutom Swing så gästas skivan av AKEM gästar på två spår, Castelo som gästar på ett spår och Jennifer Newberry gästar på ett spår. För produktionerna står bland annat El Sheriffo, Collén & Webb och Tommy Tee. Som exekutiva producenter för skivan står Peter Alexis, PeeWee och Peter Eddari för $howmethemoney.

Ayo släppte innan denna skiva skulle ha kommit musik på både svenska och engelska, både som soloartist och i gruppen One Eye Q = Young Wisdom, i vilken även Broadcaster D ingick. Snart efter att skivan las på hyllan så slutade Ayo att rappa av religiösa skäl, om det påverkade att skivan aldrig kom får vi nog aldrig veta. Efter Del 2: Uppföljaren skulle släppts har Ayo enbart släppt två låtar, Come Get It på vilken han och 8-Off Agallah gästar Swing-Fly vilken släpptes som 12″ singel och på samlingsskivan Street Level Presents Street Level Records 2002 och låten Mitt beslut från Stress skiva Playlist som kom 2011, där han förklarar varför han slutade rappa.

Del 2: Uppföljaren släpptes för ett tag sedan som laglig nerladdning via bland annat Amazon.co.uk, men verkar numera vara borttagen därifrån. Skivan finns går dock fortfarande att streama vi www.grooveshark.com.*

Denna skiva är nog ett av de svenska hiphopsläpp som är svårast att få tag på, så om man springer på ett exemplar av skivan tycker jag absolut att det är värt att plocka upp.

Ayo - Del 2: Uppföljaren (Baksida)
Ayo – Del 2: Uppföljaren (Baksida)

Låtlista:

 1. Intro
 2. Ayo é här
 3. Det svider feat. Castelo
 4. Det spökar
 5. Olaga intrång
 6. Auktion (Mellanspel)
 7. 360 km/tim
 8. Brevet från förorten
 9. 100% kvalitet feat. AKEM
 10. Ayooo
 11. Mina kids (mellanspel)
 12. Tiden går feat. Jennifer Newberry
 13. Det ni vill ha
 14. Swing N Droop (mellanspel)
 15. Fyra element
 16. För, mycket, för lite, mitt emellan
 17. Eh åh, eh åh
 18. Smaskens
 19. Slå larm feat. AKEM
 20. javisst
 21. Outro

 

Gatuslang har intervjuat Broadcaster D, där det pratas en del om Ayo och hans musik.

*Tack till Dödfödd för informationen om att Del 2: Uppföljaren fortfarande går att lyssna på via Grooveshark.

Skulle någon av er läsare ha mer information om släppet i fråga, upptäcker någon felaktighet i texten eller av någon annan anledning vill kontakta mig går det att göra på: ernst@gatuslang.se

Jag finns även på Instagram: ErnstSilvermoBack där en stor del av det jag postar är hiphoprelaterat.

Det går att stödja Gatuslang genom att köpa Gatuslang T-Shirts hos Wizzy Clothing eller via Flattr, där ni kan sänka mikrodonationer.

Go Back

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *