ENTD 6: Headtag – s/t [CD, 1998]

Headtag – s/t

Headtag, bestående av AKEM, Chol, Crippual och DJ Loeb, släppte sin första CD-skiva 1998 på AKEMs skiv- och produktionsbolag Penpack, katalognummer Pen 01. Värt att notera är att bolagsnamnet stavas Penpac på detta släpp och inte Penpack, med ett k på slutet, som på de släpp som kommit innan och efter denna skiva. Vad det beror på vet jag inte så ett försök till en förklaring här skulle bara vara rena spekulationer.

Denna skiva är självbetitlad men har felaktigt fått titeln Penpack 1998www.discogs.com, vilket är copywrite och publiceringsrättsinformationen och inte titeln på skivan. Personen som lagt in den på Discogs har dessutom stavat Penpack med k, vilket det inte är stavat med någonstans på omslaget eller på själva CD-skivan.

Headtag innehåller 8 spår av vilka Filip Loeb, även känd som DJ Loeb, producerat 7. Det sista spåret Bomaje (Bajs Lasso), som även är sista spåret på skivan, är producerat av DJ Erase. På skivomslaget, vilket är designat av HaHa – Hattenbach & Hagström, saknas information om vilka artister som gästar skivan vilket kan tyckas konstigt då det är, och även var då, stora namn inom svensk hiphop.

Det är ett spår, Word Exchange, som har gästartister vilka är Looptroop (dock medverkar inte Embee), Kashal-Tee* och Studda. Loeb och Erase har mixat alla spåren, vem som spelat in vokalerna och mastrat skivan står tyvärr inte på omslaget inte heller var vokalerna de är inspelade. Språket på skivan är framförallt engelska men den innehåller även lite rap (och sång) på svenska.

1999 släpptes just dessa två nämnda spår, Bomaje [Bajs Lasso] och Word Exchange, igen på Headtags vinyl [Swedish Steel]. Fast då hade titeln på Bomaje förlorat [Bajs Lasso] och DJ Erase står som gästartist och på Word Exchange är gästartisterna Looptroop, Kashal-Tee och Studda utskrivna. Den skivan gästas även av Chords** och DJ Masse.

Headtag släppte efter denna skiva, tidigare nämnda, [Swedish Steel] 1999 och The Shindig 2004 på Penpack Productions och samma år även på Pay Per Bag. AKEM har släppt ett flertal soloskivor och vinylsinglar, han släppte även en skivan C.C.C. med sin gruppen Close Creative Comrads, vilken består av AKEM och Scoob Rock, 2004 på Pay Per Bag. DJ Loeb släppte 2002 vinylskivan Beats På Svenska där AKEM gästar på ett spår. Chol och Crippual har tyvärr, vad jag vet, inte släppt några fler skivor. De har dock släppt låtar och gästat andra artisters skivor.

Låtlista:

  1. Swedish Steel
  2. Headtag Theme
  3. Word Exchange
  4. Snowcammo
  5. Critics
  6. Eject
  7. This Sound [Anders Raskar]
  8. Bojame [Bajs Lasso]

 

*Du kan lyssna på när Kashal-Tee gästar Gatuslang här. **Du kan lyssna på när Chords gästar Gatuslang här.

Skulle någon av er läsare ha mer information om släppet i fråga, eller upptäcker någon felaktighet i texten så får ni gärna kontakta mig på ernst@gatuslang.se

Jag finns även på Instagram: ErnstSilvermoBack där en stor del av det jag postar är hiphoprelaterat.

Gatuslang finns även på Flattr, där ni kan sänka mikrodonationer.

Vill tacka den läsare (tyvärr minns jag inte vem det var, ber om ursäkt för det) som föreslog att jag skulle ta upp denna skiva här i ENTD. Tips/önskemål mottages gladeligen.

Go Back

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *