ENTD 16: Sedlighetsroteln – Släpp Fångarna Loss! (Felpress) [Vinyl, 2001]

Sedlighetsroteln – Släpp fångarna loss! [Felpress]Sedlighetsroteln, då bestående av Timbuktu, Breakmecanix och Looptroop, släppte sin första EP, Ring snuten!, år 2000 via JuJu Records/David vs. Goliath. Skivan fick stor uppmärksamhet när titelspåret, vilket gästas av Herr Ågren, spelades på P3 och blev anmäld till Granskningsnämnden för radio och TV.

Till gruppens andra EP, Släpp fångarna loss!, hade medlemsantalet utökats från sju till tolv artister. Nu var Organism 12, som gästat första EPn under namnet Herr Ågren, fullvärdig medlem och även bland andra PST/Q och Leo, från Mobbade Barn Med Automatvapen, och DJ Erase hade tillkommit.

När Släpp fångarna loss! skulle tryckas upp skickades den till tryckeriet samtidigt som Fjärde Världens EP Världens bästa EP. Detta ledde uppenbarligen till viss förvirring på tryckeriet då man där lyckades pressa upp EPn med Fjärlde Världens omslag och skivetiketter. Förutom att det blev fel omslag och skivetiketter så lyckades även tryckeriet att pressa själva vinylerna fel och fick enbart med a-sidan, dock uppdelad på a- och b-sidan av vinylen.

Denna miss på tryckeriet ledde dels till att släppet av Släpp fångarna loss! blev försenat och dels till att det fanns ett stort antal felpressade skivor som inte gick att sälja. Blenda, en skivaffär inriktad på försäljning av vinyl i Göteborg, gav vid tillfället bort exemplar av felpressningen vid köp av andra skivor för över 500 kronor vilket ledde till att några exemplar nådde allmänheten. Om skivan även gavs bort eller såldes i andra skivaffärer vet jag tyvärr inte. Hur många av felpressarna som såldes eller gavs bort är det nog ingen som vet, inte heller vad som skett med resterande exemplar.

Låtarna som är med på felpressen är Hallå!, Vi ses på Hultsfred och Samhällets fiende, b-sidan innehåller instrumentalerna till Hallå! och Samhällets fiende. Därmed saknas titelspåret Släpp fångarna loss, det är vår!, Schlookarna demonstrerar och Bröd och skådespel samt instrumentalerna till Släpp fångarna loss, det är vår! och Bröd och skådespel.

Släpp fångarna loss!, i korrekt pressning, är en skiva som är ganska svår att komma över och felpressen är ännu svårare att hitta, speciellt då det inte är något som skiljer den visuellt från Fjärde Världens Världens bästa EP, förutom antalet spår på själva vinylen. Så söker man felpressen kan det vara värt att kolla efter Fjärde Världens EP och hoppas på att någon säljer Släpp fångarna loss! som den.

Sedlighetsrolteln - Släpp fångarna loss! [Korrekt pressning]
Sedlighetsrolteln – Släpp fångarna loss! [Korrekt pressning]
Låtlista [Felpress]:

Sida A:

 1. Hallå!
 2. Vi ses på Hultsfred
 3. Samhällets fiende

Sida B:

 1. Hallå! Instrumental
 2. Samhällets fiende. Instrumental

Låtlista [Korrekt press]:

Sida A:

 1. Hallå!
 2. Vi ses på Hultsfred
 3. Samhällets fiende
 4. Hallå! Instrumental
 5. Samhällets fiende. Instrumental

Sida B:

 1. Släpp fångarna loss, det är vår!
 2. Schlookarna demonstrerar
 3. Bröd och skådespel
 4. Släpp fångarna loss! Instrumental
 5. Bröd och skådespel. Instrumental

 

Gatuslang har intervjuat Timbuktu (del 1/2 och del 2/2) där det pratas en del om Sedlighetsroteln. Gatuslang har även intervjuat PST/Q som ingår i gruppen.

Skulle någon av er läsare ha mer information om släppet i fråga, upptäcker någon felaktighet i texten eller av någon annan anledning vill kontakta mig går det att göra på: ernst@gatuslang.se

Jag finns även på Instagram: ErnstSilvermoBack där en stor del av det jag postar är hiphoprelaterat.

Det går att stödja Gatuslang genom att köpa Gatuslang T-Shirts hos Wizzy Clothing eller via Flattr, där ni kan sänka mikrodonationer.

Go Back

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *