Intervju: Heli – Veckans Fokus (SVU, 2006)

Heli – Veckans Fokus
Först publicerad 2006 på Svenskunderjord.com
Text och intervju: Pontus Gustavsson

Det är en fartfylld förmiddag och som vanligt är mitt liv stressigt och fyllt av mängder av saker att göra. Men när Heli glatt hör av sig till mig angående hennes nykläckta spontana skivprojekt och nystartade bolag tog jag mig friheten att ringa upp henne direkt utan några förskrivna frågor och låta spontaniteten göra jobbet.

Du har varit borta ett tag. Var har du hållit hus?

Jag har hela tiden varit och spelat in grejer på Redline, så under den här tiden som jag har varit borta har jag hunnit samla på mig rätt mycket nytt material. Men jag har försökt och funderat över släpp med bolag och olika personer under den tid som gått. Sedan har inte allt löst sig som man velat och man har bråkat och velat fram och tillbaka eftersom folk är gamar och det inte blir som man tänkt sig från början. Men en morgon i oktober så vaknade jag med tanken att jag inte orkade vänta längre på andra inblandade så jag bestämde mig att ta tag i allt själv för att få det gjort. Jag har gjort omslag och allt själv den här gången. Det enda jag har fått vänta på är Salla och Masses mixning.

Du är alltså aktuell med ett nytt mixtape med en rätt gedigen skara rappare och producenter? Berätta gärna mer.

Från början var det tänkt som ett mixtape, men idag skulle jag nog inte vilja kalla det mixtape eftersom ljudet blev så jävla bra på grund av att allt är inspelat hos Redline. Salla tyckte det var värt att släppa och därför ska vi också försöka få ut det till hela Norden.

Grundidén var att samla ihop folk som jag känner att jag är mest lik, folk som jag känner för både som människor och artister och som jag visste att jag kunde jobba bra ihop med. Så att det inte skulle bli något ego utan gjort utifrån grundtanken att ha kul. Sedan fick vi en massa beats som alla artister skrev till direkt i studion. Konstigt nog låter skivan ändå genomarbetad. Masse och Salla har fått styra mycket och greja med röster och mixning, dessutom har Salla skrivit några av refrängerna. Han är riktigt duktig, han är allt i ett, han producerar allting och går in för hela låtarna och är väldigt noga vilket röstläge man använder sig av etcetera.

Skivan är alltså inspelad under en helg. Vad har det fått för betydelse?

Inte så mycket på soundet för det är en bra och genomgående känsla på plattan. Ofta när man gör samlingsskivor så skickas beats till folk och man spelar in i olika studios och det blir olika nivåer på musiken och låtarna vilket gör att den kan kännas väldigt splittrad. Det här skulle lika gärna kunna ha varit en soloskiva som ger ett helhetsintryck och känsla, samtidigt som den inte är så överarbetad. Det finns en spontanitet över skivan, jag öppnade bolaget i oktober och ringde alla som skulle vara med på skivan omgående och veckan efter spelade vi in allt. T.R, som numera kallar sig Öris, och Sebbe som tillsammans utgör Bröder Sinsemellan och Nadamas med flera är med på skivan.

Du har startat ditt nya bolag, Satu Musik. Vad är ditt mål med det?

Först och främst har jag tänkt skaffa eget bolag ett längre tag men jag kan mycket väl tänka mig att signa rätt bolag om det är Redline eller liknande. Men i stort sett vill jag inte hamna på bolag eftersom jag vill ha full kontroll på min musik. Dessutom hatar jag väntetider och pallar inte vänta i två år för att få ut min musik. Jag släpper hellre saker hela tiden istället. Givetvis kommer mitt andra soloalbum vara mer genomarbetat och det kommer vara något som jag jobbar med vid sidan av mina andra projekt.

Men är du nöjd med din skiva Öronknark så här i efterhand?

Det är en skiva som visar på en blandning av mitt rebelliska jag och mitt mamma-jag. Den är bra på sitt sett, man förändras ju hela tiden som person. Vissa saker var jag bättre på då och andra saker nu. Vissa kommer nog att tycka jag är sämre nu än förut medan vissa tycker jag blivit bättre sedan sist. Den här gången har jag skalat av mina texter ganska mycket och jag har inte så mycket metaforer och ordlekar som tidigare. Däremot har jag tusen gånger bättre flow och har verkligen hittat mitt röstläge. Nu är jag mer en artist än en rappare och tänker jag mer på låten som helhet istället för bara på texten.

Hur har du utvecklats som rappare sedan du fick barn?

Jag kan säga så här, saker som jag säger och snackar om i mina låtar har väl blivit mer genomtänkt, jag säger inte saker utan att tänka på konsekvenserna. Förut sa jag saker bara för att provocera och jävlas med folk. Men nu tänker jag lite mer på min familj och barnen. Barnen går på dagis och det finns dagisfröknar där som vill ha skivan. Sedan har blivit mycket mer ödmjuk och lugnare som person, mer självsäker och mest av allt har jag fått självdistans.

Din man Kalle rappar ofta om att röka på och du gör det själv på din nya skiva. Är det inte ett ganska känsligt ämne när man är förälder?

Man vill såklart inte ha myndigheter på sig och därmed risken att bli av med sina barn och andra som kan ta skada av vad man säger. Många förstår sig inte på rökandet så oftast tycker folk att man är en dålig förälder om man röker på. Sedan hör det till saken till att jag och Kalle nästan aldrig dricker alkohol och sprit. Sedan att man röker någon gång ibland är en skillnad tycker jag. Det är sjukt att man tycker det är okej att supa sönder skallen men inte röka på någon gång då och då. Det finns vissa personer i ens vardag som inte bara kan eller vill förstå sig på rökandet så då vill man inte skapa problem hos mina barn. Och att Kalle eller mina föräldrar skall ta skada, man måste tänka på konsekvenserna.

Tidigare har du rappat en hel del på engelska. Har du lagt den karriären på hyllan helt?

När jag började 96-97 rappade jag mycket på engelska och det materialet fanns mest på tape och undergroundskivor som ingen har koll på idag. Sedan släppte vi ”Southswed…ish” med Live N’ Direct (LND) och dåvarande Lömska Ligan, Sneaky Squad. Det var jag Kalle och en kille som hette Lovemark. Men jag kommer med lite material på engelska, sedan har jag faktiskt börja jobba lite på finska nu med. Tidigare har alltid varit emot att blanda språk och jag vet inte varför jag tyckte så. Helst vill jag inte ha några regler och hämningar utan bara skita i vad alla tycker. Men det kommer komma mer på engelska tids nog i vilket fall.

Du klassar inte den här skivan som ditt andra soloalbum. När får vi höra den?

Håll utkik för musik från mig och mitt bolag under 2006. Jag har artister som jag tänker signa men det är inget jag kan säga något mer om eftersom inga kontrakt är påskrivna. Jag kommer att fokusera på att få fram nytt folk som har skills och som jag gillar.

Go Back

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *