Avsnitt 74 – Matte Caliste/Fjärde Världen

Matte Caliste känd från bland annat Fjärde Världen växte upp i Västra Orminge i Nacka. Hans far från New Orleans åkte in i fängelse när Matte bara var barnet. Så Matte kom att växa upp med ensamstående mamma och med artister som Public Enemy, Gang Starr, Kool G Rap och Thug Life. Egen musik började han göra i mitten av 90-talet då han hängde på flippercaféet vid Hötorget.

I slutet av 90-talet kom han att bilda gruppen Phonorigin med bland annat Oskar Skarp och Tom Piha. Det var ett slags embryo till gruppen Fjärde Världen som Oskar lämnade, men där DJ Siesta var den tredje medlemmen. Gruppen blev en del av den efterföljande vågen till Petters generation med artister som Advance Patrol, Ison & Fille och Fattaru.

Fjärde Världen fick efter sin debutskiva vara med om slutet av den stora hiphop-boomen men fick också vara en del nedladdningskris och sänka som drabbade skivbranchen och svensk hiphop. Men Fjärde Världen släpper ändå tre starka svenska hiphopalbum under en femårsperiod. Parallellt med rappen har Matte också producerat åt andra artister och försökte nå utanför Sveriges gränser. Efter det försöket som ändå resulterade i några samarbeten sökte han sig tillbaka till Sverige och producerade bland annat Kartellens första mixtape. Nu är han högaktuell med sin serie Stadsbild och sin egna label där han arbetar med Finess, Lani Mo och Rhymes & Riddim. Hör en fantastiskt öppenhjärtlig och djupgående intervju med en riktig svensk hiphopkämpe. Trevlig lyssning!

Tack till Caliroots! www.caliroots.com

Du hittar även Gatuslang på följande platser:

Facebook: Gatuslang
Flattr: Gatuslang
Instagram: Gatuslang
iTunes
Soundcloud: Soundcloud
Spotify: Gatuslang
Twitter: Gatuslang

Go Back

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *