ENTD 31: Mange Schmidt – Greatest Hits [CD, 2003]

Mange Schmidt – Greatest Hits

2003 släppte Mange Schmidt sitt debutalbum med det blygsamma namnet Greatest Hits. Skivan som släpptes i 999 exemplar via Mange Schmidts hemsida www.mangeschmidt.com fick namnet Greatest Hits då den innehåller svenska tolkningar av några av Mange Schmidts favoritlåtar.

Totalt innehåller skivan nio spår, varav sex är solospår och tre gästas av andra. De som gästar på skivan är Mackan från Fattaru, SoFly, DJ Sleepy, PeeWee och Petter. Intressant är att Petter enligt bookleten inte skrivit sin egen text låten Bara när jag krökar vilken han gästar, utan textförfattare är Mange Schmidt och PeeWee, som även han gästar på låten i fråga. PeeWee och Mackan står dock som textförfattare på låtarna de gästar på.

I bookleten har Mange Schmidt skrivit en kort kommentar, på en till två meningar, till varje låt om varför han gillar den och har valt att göra en svensk version av den, varje kommentar börjas med att utnämna låten till ett

Klassiskt mästerverk!

Mange Schmidt nämner även i kommentarerna vilken artist som gjort originallåten, titel på originallåten och vilken skiva den kommer ifrån. Alla låtarna är inspelade på originalinstrumentalerna. De artister som Mange Schmidt gjort covers på är Biggie Smalls, Special Ed, Diamond D & The Psychotic Neurotics, Jay-Z feat. Big Jaz & Amil, Snoop Doggy Dogg, Big Daddy Kane, Apache, Tha Alkoholiks och Slick Rick.

Greatest Hits är tyvärr relativt svår att hitta fysiska exemplar av, men går fortfarande att ladda ner lagligt via www.whoa.nu. Efter denna skiva dröjde det hela tre år innan Mange Schmidt släppte nästa album, då utan tolkningar på andras låtar. Mange Schmidt har efter detta släppt ytterligare tre album och ett flertal singlar.

Låtlista:

  1. Varning!
  2. Jag har det bra
  3. Det här är sån skit
  4. Svenne vad, svenne vem?! m. Mackan fr. Fattaru & SoFly
  5. Gin & Jos
  6. Inga snedsteg m. DJ Sleepy
  7. Gangstarbrud
  8. Bara när jag är full m. Petter & PeeWee
  9. Manges Godnattsaga

 

Gatuslang har intervjuat Mange Schmidt där det talas en del om denna skiva, bland annat om varför den trycktes i just 999 exemplar. Gatuslang har även intervjuat DJ Sleepy som medverkar på skivan.

Skulle någon av er läsare ha mer information om släppet i fråga, upptäcker någon felaktighet i texten eller av någon annan anledning vill kontakta mig går det att göra på: ernst(a)gatuslang.se

Jag finns även på Instagram: ENTD_for_Gatuslang där jag lägger upp saker relaterade till svensk hiphop.

Det går att stödja Gatuslang genom att köpa Gatuslang T-Shirts hos Wizzy Clothing eller via Flattr, där ni kan sänka mikrodonationer.

Go Back

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *